Fanmail – Rozjinkes

Fanmail

Wat was dat een fijne middag in Huizen! De muziek zo laten leven en andersom, de interactie met de mensen en onderling in een band, ik vind het zoo knap en leuk!! Di Rozjinkes heeft een fan erbij!! Nogmaals dank voor het concert.
…Terwijl de marktkoopman kindertjes probeert over te halen een bloempot of vogelhuisje te beschilderen voor Moederdag, speelt Klezmerband Rozjinkes op het Oude Raadhuisplein aanstekelijke folkmuziek. De vijf muzikale alleskunners trakteren de toehoorders op Klezmermuziek, oftewel Jiddische bruiloftsmuziek. Maar ook met het dranklied “Jolene” van Dolly Parton weten de muzikanten wel weg. De smaakvolle muziek valt goed bij de omstanders. Zelfs het kleine grut beleeft er pleizer aan als moeder tussen de boodschappen door even stil blijft staan om te luisteren.
Ik was een van de toehoorders bij jullie optreden hedenmiddag in Heemstede.
Kort gezegd: “Ik heb genoten.” Heerlijke voorstelling. Veel succes voor de toekomst.
…Dat begon zaterdagmorgen al tijdens de muzikale opening in de bibliotheek met de Rozjinkes, vijf muzikale alleskunners. Martijn, Heleen, Cora, Orpa en Hans onthaalden de gasten bij de entree op Klezmermuziek, oftewel Jiddische bruiloftsmuziek. Dat nodigde uit tot een dansje en zorgde meteen al voor een vrolijke en opgetogen stemming. “Rozjinkes” betekent “rozijntjes”. Die werden dan ook uitgedeeld aan het publiek. De rozjinkes vervolgden in de huiskamer van de bieb hun smaakvolle optreden. Het is lastig om de voeten stil te houden. Ongemerkt beweegt het merendeel mee op de maat van de muziek. Het ene lied is meeslepend, het andere vrolijk of hartstochtelijk. De uitsmijter is Those Were The Days met een eigen variant op het refrein:7
De Hui-zer KUNST-rou-te,
de Hui-zer KUNST-rou-te,
Het is een ROND-gang
langs de a-te-liers,
Bij al die KUNS-te-naars,
van-daag niet AL te schaars,
komt in-spi-RA-tie
je ZE-ker te-ge-moet.
Bij binnenkomst met rozijntjes verwend, was de toon gezet voor de klezmerband. Toen even het publiek gescand en bekend stamgasten herkend. Sommigen spreken met een Gooische “r”, maar allen genoten van klezmer. De schoonste kunst is toch de muziek, bindend voor allerlei publiek. Zo gauw zij begonnen te spelen stopte gepraat en het smeren onzer kelen. Ondanks veel vrolijke zang en muziek zit hieronder altijd veel melancholiek. De klarinet en de slepende accordeon tonen de schaduw onder de zon. Het was heerlijk om mee te maken, muziek met veel heerlijke smaken.
Bijgaande envelop met foto’s als dank voor jullie geweldige optreden.
Ik, maar ook mijn publiek, heeft er enorm van genoten!
Beste “Rozijntjes”, We hebben het vaak over jullie, het bijzondere optreden en mijn feest! Ik wilde allang een keertje nogmaals bedanken en dit is een goed moment, om al het goede van 2009 nog eens te overdenken en te noemen! We gaan er van uit dat jullie een goed muzikaal en gezond 2010 tegemoet gaan.
Goh wat was het leuk toen jullie bij ons waren. Echt te gek.
Het optreden van de “Rozjinkes” woensdagavond is erg goed ontvangen door de bewoners, wat mij achteraf door verschillende van de aanwezigen nog eens nadrukkelijk is verzekerd.
Baarnsche Courant n.a.v. optreden tijdens het cultureel festival:
In een zeer goed gevulde Pauluskerk speelde de klezmerband Rozjinkes de pannen van het dak. Het publiek reageerde spontaan op melodieen die herkend werden, zoals Hava Nagila en My Jiddische Mome. Het mini-concert was echt een opwarmer voor wat ons te wachten staat bij het grootse spektakel op 20 september in de Speeldoos.
Beste Cora,
Bij deze wil ik jullie hartelijk bedanken voor jullie geweldige optreden vrijdag! Iedereen heeft genoten en zeker Deborah, die compleet verrast werd! De liedjes van haar Barry en Batya cd werden hard meegezongen, dus dat was een schot in de roos!
Heel erg bedankt voor alles!
Lieve Klezmer Muzikanten:
Wij willen jullie hartelijk danken voor jullie bijdrage aan ons 50-jarige bruiloftsfeest. Heel goed gespeeld als gewoonlijk. Wij kunnen jullie bij iedereen aanbevelen.
Dochtertje meldt aan ouders (reeds getrouwd): “deze muziek moet je doen als jullie gaan trouwen” Reactie van de ouders: Voor wat betreft de bruiloft, voor de volgende zijn jullie bij deze uitgenodigd dan weten we zeker dat het een feest gaat worden 😉
Denk nog eens over het maken van een CD, want ik zou graag meer van jullie horen.
Beste leden van het klezmerensemble rozjinkes!
Met erg veel genoegen denken we terug aan jullie optreden!
Allemaal waren ze even enthousiast! Vooral onze pastor Ineke vond het zo geweldig dat er speciaal voor ons alleen een optreden was. Ze genoot ontzettend! Veel succes jullie verder en vriendelijke groet,

Scroll naar boven